Basın Açıklaması

26 Ekim 2023

Dün (25.10.2023), 14 Aralık 2022 tarihinde yapımına başlanan “Gölbaşı Ek Hizmet Binamız” ile ilgili olarak bazı internet sitelerinde çıkan haberlere ilişkin kamuoyuna açıklama yapılma ihtiyacı duyulmuştur.

Bugüne kadar 1 milyon 300 bin Sosyal Konut ile ülkemizin ihtiyaç duyduğu birçok yapıyı inşa eden ve depremden zarar gören şehirlerimizde gece gündüz demeden çalışan TOKİ’nin; Ankara’da bir tek hizmet binası bulunmakta olup tüm Türkiye’ye 820 personel ile buradan hizmet ulaştırmaktadır.

TOKİ merkez binası 25 yıldır aktif olarak kullanılmaktadır. Arşiv binamız ise Çankaya Karakusunlar Mahallesi’nde, başka bir kamu kurumuna ait olup ihtiyacımız olan fiziki şartları karşılayamamaktadır. Gelişen ve değişen şartlar göz önüne alınarak arşiv ve dokümantasyon birimlerinin taşınması kararlaştırılmıştır.

Bu bağlamda arşiv olarak kullanılmak için Gölbaşı Ek Hizmet Binası projemizin 14 Aralık 2022’de yani depremden aylar öncesinde sadece ihtiyaca binaen ihalesi yapılmış ve inşaatına başlanmıştır.
Gölbaşı Ek Hizmet Binası projemiz; bodrum katlarında arşiv ve depo alanları, üst katta ise toplantı mahallerinden oluşmaktadır. Arsa-imar durumuna göre en minimal şekilde projelendirilen ek hizmet binası, iki bodrum ve zemin kat olmak üzere toplam 2.376 m² inşaat alanına sahiptir.

Projede, araziye gömülü durumda olan 2. bodrum katta; 525 m² alanda TOKİ Başkanlığımızın ihtiyacı bulunan arşiv için yer ayrılmıştır.

1. bodrum katta depo alanı ve çalışma ofisleriyle birlikte toplantı salonları bulunmaktadır. Yapı bulunduğu çevre ve bölgeyle mimari anlamda azami ölçüde uyumlu olup ilgili haberde isnat edildiği gibi; “Hiçbir masraftan kaçınılmadığı ve lüks bir şekilde inşa edildiği” iddiası tamamen asılsız olup iftiradan ibarettir.

Bunun dışında haberde iddia edildiği gibi; özel olarak TOKİ personelimizin veya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı personelimizin kullanımına tahsis edilen hiçbir sosyal tesisimiz bulunmamaktadır.

Bu haber; bugüne kadar çok sayıda sosyal donatıyı, yeşil alanı, spor salonları, millet bahçeleri, kültür merkezleri vb. sayısız tesisi vatandaşlarımızın hizmetine sunan ve bütün amacı halka hizmet vermek olan TOKİ Başkanlığımıza yapılan bir haksızlık ve iftiradan ibarettir.

Sorumlu yayıncılık ilkeleri göz ardı edilerek, hiçbir araştırma yapılmadan ve TOKİ Başkanlığımız’dan bilgi almaya gerek duyulmadan yapılan bu haber; milletimizin yüz akı olan TOKİ Başkanlığımızı karalama kampanyası ve birilerinin başarılı çalışmalarımıza gölgeleme amaçlı yaptırdığı sipariş haberlerden başka bir şey değildir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.