İlk Evim, İlk İş Yerim Projesinin temeli atıldı

25 Ekim 2022

İlk Evim, İlk İş Yerim Projesi” Temel Atma Töreni Ankara’nın Sincan İlçesinde Lale Meydanında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde gerçekleşti.

Törende Erdoğan'a, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Özbekistan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sardor Umurzakov, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ve TOKİ Başkanı Ömer Bulut da eşlik etti.

Törendeki konuşmasına, kendisini dinleyenleri selamlayarak başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün gazi başkent Ankara'nın güzel ilçesi Sincan'da, Türkiye'nin en büyük konut, iş yeri ve arsa kampanyasının ilk temel atma törenini gerçekleştireceklerini belirtti.

Bir yandan hızla artan nüfusun konut ihtiyacı yeterince karşılanamazken, diğer yandan inşa edilen yapıların teknik kontrolünün yapılamadığına dikkati çeken Erdoğan, bu sağlıksız yapılaşma nedeniyle her depremde yüreklerin ağza geldiğini, nice insanın hayatını kaybettiğini anımsattı.

"Projelerimizin yaygınlaşması özel sektörü de harekete geçirmiştir"
Yaşanılan her deprem, sel ve heyelan felaketinin bu gerçeği yüze çarptığını dile getiren Erdoğan, bunun İzmir'de, Malatya'da, Elazığ'da, Simav'da, Türkiye'nin dört bir yanında yaşandığını kaydetti.

Yakın tarihin en büyük acısı olan 1999 depreminin ardından bu doğrultuda bazı adımlar atılmışsa da millete talep ettiği ekonomik ve konforlu konut arzının yeteri kadar sunulamadığına işaret eden Erdoğan, "Hükümete geldiğimizde TOKİ vasıtasıyla inşa edilmiş konut sayısı neydi biliyor musunuz? 43 bin. Biz, bugün bu rakamı 1 milyon 170 binin üzerine çıkardık. Nereden nereye." dedi.

Ayrıca bu konut bölgeleri ve çeşitli kurumlar için 26 bin sosyal tesis inşa ettiklerini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Başlattığımız bu son kampanyayla TOKİ vasıtasıyla milletimize sunduğumuz konut sayısını 2 milyona yükseltiyoruz. Ayrıca kentsel dönüşüm projeleri de hızla ilerliyor. Halihazırda kentsel dönüşümle üretilen konut sayısı 3 milyonu bulmuş durumdadır. Daha geçenlerde İstanbul Esenler'de 60 bin konutluk kentsel dönüşüm projesinin ilk etabının teslim töreninde vatandaşlarımızın heyecanına ve sevincine ortak olduk. Elbette 81 ilimizi ve ilçelerinin tamamını kapsayan bu büyük konut atılımı ve kentsel dönüşüm projelerimizin yaygınlaşması özel sektörü de harekete geçirmiştir. Nitekim bugün ülkemizde 28,5 milyon konutun 13,5 milyonunun son 20 yılda inşa edildiğini görüyoruz."

"2 yıl içinde 250 bin konutluk ilk etabı, 2028'e kadar da 500 bin konutun tamamını bitireceğiz"
Türkiye ekonomisinin proje kapsamında yapılacak 900 milyar liralık yeni yatırımla 2 trilyon liralık ivme kazanacağını belirten Erdoğan, "İnşallah söz verdiğimiz şekilde 2 yıl içinde 250 bin konutluk ilk etabı, 2028'e kadar da 500 bin konutun tamamını bitirip hak sahiplerine teslim edeceğiz. Akşam başka, sabah başka, yalan yok, ne dediysek o, bugüne kadar ne dediysek o. TOKİ'nin yapılmış konutlarını biliyorsunuz, bunları hep görüyorsunuz." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu tarihi projenin hazırlıklarını yürüten ve icrasını gerçekleştiren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına, TOKİ'ye, yüklenici firmalara ve tüm çalışanlara teşekkür etti.
 
Törende konuşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "İlk Evim, İlk İşyerim Projemiz kapsamında 17 ilimizde aynı anda tam 5 bin 615 yuvamızın temellerini atmanın mutluluğunu, gururunu yaşıyoruz." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, bundan 40 gün önce, millete yüz binlerce yeni konut ve iş yerinin müjdesini verdiğini hatırlatan Kurum, "İlk Evim, İlk İşyerim Projemiz kapsamında 17 ilimizde aynı anda tam 5 bin 615 yuvamızın temellerini atmanın mutluluğunu, gururunu hep birlikte yaşıyoruz." ifadesini kullandı.
Kurum, projeye 8 milyona yakın başvurunun yapıldığını bildirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderliğinde Türkiye'nin yeniden ayağa kalktığını belirten Kurum, şöyle devam etti: "Hiçbir ülkenin üstesinden gelemeyeceği, 20 yılda, TOKİ'mizle tam 1 milyon 170 bin konut yaptık, 30 bine yakın sosyal donatılarıyla, okullarıyla, camileriyle inşaatlarımızı yaptık ve aziz milletimizin hizmetine sunduk. Şimdi daha büyük bir adımla, Cumhuriyet tarihimizin en büyük sosyal konut hamlesini başlatıyoruz. Hiçbir şey üretmeyip, biz projeyi yaparken her şeye 'hayır' diyen o zihniyet yine ortaya çıktı ve hep bir ağızdan 'Yapamazsınız' dediler. Yapıyor muyuz? Bugün, 17 ilde temellerimizi, müjdemizden 40 gün sonra atıyor muyuz? 'Kaynağınız ne?' diye sordular. Biz, 'Kaynak Türkiye, kaynak milletimiz. Yeni yapacağımız yüzbinlerce yuvanın teminatı da garantisi de Recep Tayyip Erdoğan'dır.' dedik."

"Ankara'da 18 bin 300 yeni konut daha yapacağız"
Bu milletin gücüne inanmayanların Ankara'nın büyük dönüşümüne ve millete sunulan 91 bin yeni konuta bakması gerektiğini söyleyen Kurum, "'Ankara'da suyu ucuz vereceğiz' deyip zam şampiyonu yapanlar, sel olduğunda ortalıkta gözükmeyenler, Haymana'da, Bala'da, Kalecik'te yaptığımız altyapı eserlerine baksınlar. Ankara'nın tüm ilçelerine kazandırdığımız 23 millet bahçesine baksınlar." diye konuştu.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Ankara'da Ayaş'tan Bala'ya, Etimesgut'tan Haymana'ya, Mamak'tan Sincan'a 14 ilçede 18 bin 300 yeni konut daha yapacaklarını ve 36 bin konutluk arsayı da hizmete sunacaklarını bildirdi.

Kurum, "İşte bugün burada atacağımız temeller sizin eseriniz, 250 bin konut sizin hedefiniz, 1 milyon konut amaçlı arsa sizin projeniz, 10 bin iş yerimiz sizin hamleniz." dedi.

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ömer Bulut da İlk Evim, İlk İşyerim projesi sayesinde, TOKİ'nin üretim gücü ile vatandaşların talep ve beklentilerinin aynı yerde buluştuğunu ve devlete itimadın bir kez daha yükseldiğini belirtti.

Devletin desteğiyle yeni konut üretim modelinin ortaya çıkarıldığına işaret eden Bulut, "13 Eylül'de başlatılan projeye bugüne kadar yaklaşık 8 milyon başvuru yapılmıştır." bilgisini verdi.

TOKİ Başkanı Ömer Bulut, aktif 750 şantiyede 130 bin konutun inşaatının devam ettiğini belirterek, şunları söyledi: "Konut, arsa ve iş yeri projesi 250 alt sektörü etkileyerek, üretime ve istihdama bereket ve rekabet getirecek. Doğrudan ve dolaylı olarak milyonlarca vatandaşımıza istihdam sağlayacak. Bugün huzurlarınızda temelini atacağımız 250 bin konutun ilk nüvesi olan 5 bin 615 konut da bu sürecin parçasıdır. Diğer illerde de bir planlama içerisinde kısa sürede ihale edilerek hızla inşaatlara başlanacaktır."