Çömlekçi Kentsel Dönüşüm Projesi'nde temel atma atıldı

10 Temmuz 2021

Trabzon'un Ortahisar ilçesindeki Çömlekçi Kentsel Dönüşüm Projesi'nin birinci etabının temeli atıldı.
 
Temel Atma Töreni'ne Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, TOKİ Başkanı Ömer Bulut, Trabzon Vali Vekili Mehmet Yapıcı, Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu ve çok sayıda bürokrat katıldı.
 
Bakan Murat Kurum temel atma töreninde yaptığı konuşmada, Trabzonlulara verdikleri sözü yerine getirmenin gururunu yaşadıklarını belirterek, şehrin büyük dönüşümü için önemli bir adım attıklarını söyledi.
 
Çömlekçi Mahallesi'ndeki ilk etabın temellerini atarak kentsel dönüşüm sürecini başlattıklarını anlatan Kurum, 90 bin metrekarelik alanda yapacakları çalışmayla Trabzon’un tarihine ve kültürüne yakışacak bir projeyi hayata geçireceklerini vurguladı.
 
Kentsel dönüşümü yerinde, hızlı ve gönüllü olarak yaptıklarına işaret eden Kurum, "Kimseyi yerinden etmeden, vatandaşımız ne istiyorsa, vatandaşımızla bir ve beraber olmak suretiyle yapmaya gayret gösteriyoruz. Parasını isteyene parasını vermek suretiyle, 'ben buradan ayrılmak istemiyorum, ben Çömlekçi'de çocukluğumu yaşadım, gelin oldum, damat oldum, burada hatıralarım var, yine burada olmak istiyorum' diyenlere yine aynı yerden konut vermek suretiyle, değerini vermek suretiyle, kalanına da uzun vadeli kira öder gibi destek olmak suretiyle bu projemizi yapmaya gayret gösteriyoruz. İnşallah etaplar halinde de bu projemizi gerçekleştirmiş olacağız." diye konuştu.
 
İlk etap proje 2022'nin ilk çeyreğinde tamamlanacak
 
Kurum, 90 bin metrekarelik alanda etaplar halinde gerçekleştirilecek projenin kente büyük değer katacağına dikkati çekerek şunları kaydetti:
 
"Biz heyecanlıyız. Meydanla birlikte Çömlekçi’yi, millet bahçelerini, sokak sağlıklaştırma projelerimizi yaparak Trabzon’u güçlü şehir haline getirmek istiyoruz. İnşallah 120 milyon lira yatırım değeriyle ilk etap projemiz önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde tamamlanacaktır. Hak sahibi vatandaşlarımıza en kısa sürede konutlarını teslim edeceğiz. Projemizi tamamladığımızda, Trabzon’umuzun eşsiz sahili ve Tanjant yolu arasında kalan bu alanın çehresi tamamen değişecek, yepyeni bir yaşam alanı olacak."
TOKİ’den Trabzon'a 4,9 milyarlık yatırım
 
Trabzon’a son 19 yılda sosyal donatılarıyla birlikte toplam 7 bin 713 konut inşa ettiklerini belirten Bulut, devam eden uygulamalarla güncel yatırım bedeli yaklaşık 4,9 milyar lira olan toplam 8 bin 396 konutun inşasını tamamlayacaklarını söyledi.
 
Bulut, konutun yanı sıra Trabzon'a 5 ilkokul, 5 lise, 2 hastane, 2 aile sağlık merkezi, 3 spor salonu, 7 cami, 13 ticaret merkezi, 282 iş yeri, 116 dükkân ve 6 adet kamu hizmet binasının yapımını gerçekleştirdiklerini söyledi.
 
Yatay mimarili konutlar tamamlanıyor
 
 Ülke genelinde 50 bin ve 100 bin sosyal konut üretimini içeren iki ayrı kampanyanın Trabzon ayağında da önemli bir süreç yürüttüklerini ifade eden Bulut, şöyle devam etti:"Bu kapsamda Yomra’da 511 konut, Şalpınarı’nda 48 konut, Tonya’da 94 konut, Araklı’da 50 konut, Sürmene’de ise 100 konutun yapımına başlandı. Yine 100 bin sosyal konut üretim programı kapsamında, Arsin Güzelyalı Mahallesi’nde yatay mimari anlayışla yeni bir yerleşim kuruyoruz. 17 bloktan oluşan projede toplam 223 konut ile 10 ticari birim yer alıyor. Proje çalışmalarını bu ay tamamlayarak ihale işlemlerine başlayacağız."
 
130 konut ve 19 dükkânın temeli atıldı
 
Çömlekçi Mahallesi’nde yaklaşık 30 bin metrekarelik arazi üzerinde bölgeye değer katacak önemli bir projeyi hayata geçirilmekte olduğunu söyleyen Bulut, "Birinci etabı 106 daire ve 20 dükkan olarak tasarlanan projenin brüt alan miktarlarında yaptığımız revizyonla, 2+1, 3+1 ve 4+1 planda tasarlanan toplam 130 daire ile 19 dükkanın söz konusu alanlarını artırdık. Bu sayede, yaklaşık 58 bin metrekare olan toplam inşaat alanını 64 bin metrekareye; kapalı otopark sayısını da 124 adetten 423’e yükselttik. Proje zemin iyileştirme çalışmaları kapsamında ise toplam uzunluğu 16 bin 565 metre olan bin 164 adet iksa ve temel altı kazığı imalatlarını gerçekleştirdik." dedi.
 
Trabzon’a 3 millet bahçesi
 
Trabzon'a çevre yatırımları kapsamında  110 bin m2 büyüklüğünde 3 adet millet bahçesi yaptıklarını belirten Bulut, şöyle devam etti:" İçinde yürüyüş ve koşu yolları, millet kıraathanesi, tematik bahçeler ve biyolojik göletin bulunduğu 23 bin m2 büyüklüğündeki Akçabat Millet Bahçesi, 33 bin m2’lik Vakfıkebir Millet Bahçesi ile Avni Aker Stadı alanında projelendirilen 54 bin m2’lik millet bahçesi, Trabzon’un çehresini çok daha güzel hâle getiren önemli çevre yatırımlarıdır."
Konuşmaların ardından uygulanacak kentsel dönüşüm projesinin ilk etabının temelini attı.