Bakan Murat Kurum: “Alt gelir grubunda yer alan vatandaşlarımızın tamamı ev sahibi olacak”

24 Haziran 2019

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nca (TOKİ) İstanbul’da beş projede dar ve orta gelirli vatandaşlar için talep toplanan 6 bin 300 konutun kura törenleri, Yenikapı’da bulunan Avrasya Gösteri ve Sanat Merkezi’nde başladı.

TOKİ tarafından İstanbul Kayaşehir'de inşa edilecek konutların hak sahipleri noter huzurunda çekilen kurayla belirleniyor. TOKİ, 67 şehirde, 140 projeyle yürütülecek 50 bin yeni sosyal konut yapacak. TOKİ’nin İstanbul çekilişleri, 26 Haziran-02 Temmuz tarihleri aralığında tamamlanacak. İstanbul özelinde 6 bin 300 konut için 318 bin kişinin başvurduğu TOKİ kura çekilişinin ilk ayağı, bugün canlı yayın ile gerçekleştiriliyor. Fatih’te bulunan Avrasya Gösteri ve Sanat Merkezi’nde noter huzurunda başlayan TOKİ kura çekilişi, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ve TOKİ Başkanı Ömer Bulut’un katılımıyla gerçekleştiriliyor.

Kura törenine katılan Bakan Murat Kurum, alt gelir grubunda yer alan vatandaşların tamamını ev sahibi yapmayı hedeflediklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 31 Mart yerel seçimleri öncesinde tüm Türkiye'de başlattığı 50 bin sosyal konutu aynı anda projelendirdiklerini belirten Kurum, "Yatay mimari ile yükselen Türkiye" sloganıyla çıkılan projeye yaklaşık 636 bin başvuru olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Evi olmayan alt gelir grubu vatandaşım kalmayana kadar bu projeleri yapacaksınız" dediğini hatırlatan Kurum, "Biz de Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları çerçevesinde gecemizi gündüzümüze katarak il il, ilçe ilçe ziyaretlerimizi yaptık ve vatandaşlarımızın ihtiyaç duyduğu alanlara sosyal konut üretmek amacıyla, yatay mimari esaslı, özümüzü kültürümüzü yansıtacak projeleri geliştirmeye gayret gösterdik." ifadelerini kullandı.

"İMAR BARIŞINA 10 MİLYON 250 BİN VATANDAŞIMIZ BAŞVURDU"
Alt yapıdan üst yapıya pek çok alanda planlama yaptıklarını kaydeden Kurum, "Bugün de bu anlayışla 2 bin 338 konutumuzun kurası için bir araya geldik. İmar barışı başvuru süremiz 15 Haziran'da doldu. Ödeme süremiz de 30 Haziran 2019 tarihinde tamamlanıyor. Bu güne kadar imar barışına 10 milyon 250 bin vatandaşımız başvurdu. Vatandaşlarımızın bu süreçten faydalanmaları amacıyla pazar gününe kadar Ziraat Bankamız hafta sonuna kadar açık olacak."

"KAÇAK YAPI MESELESİNİ GÜNDEMDEN ÇIKARACAĞIZ"
İmar barışının 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılan yapıları ilgilendirdiğini vurgulayan Kurum, "Bundan sonraki yapılmış kaçak yapılar, yine bizim doğal sit alanlarımızda, tarihi ve kültürel alanlarımızda yapılan yapılarımıza ilişkin de devletimiz, bakanlığımız her türlü kararlılığı gösterecek. 31 Aralık 2017 tarihinden sonra yapılan yapıların yıkımına ilişkin süreci de kararlı bir şekilde yürüteceğimizi de ifade etmek isterim. Kaçak yapı meselesini ülkemizin gündeminden inşallah tamamen bu düzenlemeyle çıkarmış olacağız. Yapacağımız sosyal ve kentsel dönüşüm projeleriyle de sağlam, güvenli, yaşanabilir şehirler inşa etmek için de Sayın Cumhurbaşkanımızın vizyonu doğrultusunda 2023, 2053'ün 2073'ün Türkiyesi için sizlere hizmet etmek için gece gündüz çalışacağız." diye konuştu.

Proje kapsamında 67 ilde 140 projede 50 bin sosyal konut için rekor başvuru aldıklarını belirten Kurum, şöyle devam etti:
"Bugüne kadar 29 ilimizde 37 projemizin kura çekimini tamamlamış olduk. Bugüne kadar 18 bin 52 hak sahibimizi belirlemiş olduk. Akabinde inşaat süreçlerine girip 36 ay süresinde de vatandaşlarımıza konutlarını teslim etmiş olacağız. İlk başvurumuzu Ankara'da çektik, sonra Konya, şimdi de İstanbullu kardeşlerimizle bir aradayız. Sosyal konut kadar kentsel dönüşüm de çok elzem. Vatandaşımızın kentsel dönüşümde mağdur olmaması adına düzenleme yaptık. 3194 sayılı kanunla şehirlerimizin düzenlemesine gittik. Açıkladığımız manifesto çerçevesinde sizlerle gönül birliği içerisinde projeleri sizlerle gönül birliği içerisinde bu projeleri gerçekleştireceğiz diyorum. Konut çıkanlara hayırlı olsun diyorum. Çıkmayanlar hiç üzülmesin biz projelere devam edeceğiz."

“PROJELERİMİZ HIZLA DEVAM EDİYOR”
Son 16 yılda 843 bin 798 konut rakamına ulaşıldığını ve yaklaşık 3,5 milyon kişinin nitelikli barınma ihtiyacını karşılandığını hatırlatan TOKİ Başkanı Ömer Bulut, “Toplu Konut İdaresi, konut yapımında ve gelir düzeyi düşük dar gelirli vatandaşlarımızın konut sahibi olmasında ve şehirlerin yenilenmesinde önemli görevler üstlenmiştir. 50 bin yeni sosyal konut üretilmesi kapsamındaki projelerimiz hızla devam etmektedir. Şimdiye kadar 37 projenin konut kuraları çekilerek 18 bin 52 hak sahibi belirlenmiştir. 19 Ağustos itibariyle kura çekim işlemleri bitirilmiş olacak” dedi.

“BUGÜN VE YARIN 4 BİN 467 HAK SAHİBİ BELİRLENECEK”
50 bin yeni sosyal konut hamlesi kapsamında İstanbul’da toplamda ilk etapta 5 projede 6 bin 300 sosyal konut inşa edileceğini belirten Bulut,  “Konutların 3 bin 300’ü 2+1, 3 bini ise 3+1 olarak planlanmıştır. Bu konutların yüzde 10’u şehit ve gaziler, yüzde 5’i engelliler, yüzde 25’i emekliler için ayrılmıştır. Bugün, 2+1 büyüklüğündeki 2 bin 338 konutun hak sahipleri noter çekilişi ile belirlenecek. Yarın da 2 bin 129 adet 3+1 konutların kurası çekilecek. Toplamda bugün ve yarın 4 bin 467 hak sahibi belirlenmiş olacaktır. İstanbul’da 6 bin 300 konuta toplamda 318 bin 480 başvuru olmuştur. TOKİ olarak bu manada yeni projeler geliştiriyoruz. Bu projelerin İstanbul’a hayırlı olmasını diler, şimdiden vatandaşlarımızın sağlık, sıhhat ve huzur içinde bu konutlarda oturmalarını temenni ederim” diye konuştu.

TOKİ kura sonuçları, canlı yayının sona ermesinin ardından kurumun resmi internet sitesi üzerinden TC Kimlik Numarası ile sorgulanabilecek.