
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından '500 Bin Sosyal Konut Projesi' kapsamında Edirne’de inşa edilecek 2 bin 530 konutun hak sahiplerinin belirlenmesi için kura töreni düzenlendi.
Mimar Sinan Spor Salonu’nda düzenlenen törene; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Edirne Valisi Yunus Sezer, Milletvekilleri, TOKİ Başkanı M. Levent Sungur, il protokolü ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Törende konuşan Bakan Murat Kurum, 500 bin sosyal konut seferberliğinin Edirne ayağında önemli bir aşamaya geldiklerini belirterek şu ifadeleri kullandı:
"500 bin sosyal konut seferberliğinin Edirne ayağında 2 bin 530 yeni yuvamızın kura heyecanını yaşıyoruz. Şimdiden yeni yuvalarımızın Edirne’nin anneleri, gençleri ve geleceği için hayırlı olmasını diliyorum."
Edirne’de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Bakan Kurum, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın selamlarını iletti. Edirne’nin tarihi ve kültürel mirasıyla Türkiye’nin en kıymetli şehirlerinden biri olduğunu vurgulayan Kurum, sosyal konut hamlesinin şehir için önemli bir adım olduğunu söyledi.
Son 25 yılda Edirne’ye toplam 43 milyar liralık yatırım yapıldığını ifade eden Kurum, 27 milyar liralık yatırımın ise devam ettiğini açıkladı.
“Edirne’de 7 bin 597 konutu eğitim, sağlık ve sosyal donatılarıyla birlikte şehrimize kazandırdık” diyen Kurum, 3 Nehir 1 Şehir Projesi kapsamında Meriç Nehri çevresinde yeni yaşam alanları oluşturulduğunu, Selimiye Camisi çevresindeki düzenlemelerle alanın yeniden ihya edildiğini belirtti. Saraçlar Caddesi’nde sokak sağlıklaştırma çalışmalarının tamamlandığını da sözlerine ekledi.
Millet bahçesi projelerine de değinen Kurum, Keşan Büyükcami Mahallesi ve Söğütlük millet bahçelerinin hizmete açıldığını, diğer ilçelerde çalışmaların sürdüğünü kaydetti.
Bakan Kurum, sosyal konutların Edirne merkez başta olmak üzere Enez, Havsa, İpsala, Keşan, Lalapaşa, Meriç, Subaşı, Süloğlu ve Uzunköprü’de inşa edileceğini açıkladı.
Türkiye genelindeki çalışmalara da değinen Kurum, bugüne kadar 75 ilde 331 bin 833 hak sahibinin belirlendiğini söyledi.
6 Şubat 2023 depremlerini hatırlatan Kurum, “Asrın felaketini yaşadık ancak karamsarlığa kapılmadık. ‘Asrın İnşa’ sürecini başlattık. 11 ilimizde eş zamanlı çalışarak bir Avrupa ülkesi büyüklüğündeki alanı yeniden inşa ettik, 455 bin yuvamızı depremzede kardeşlerimize armağan ettik” dedi.
Programda konuşan TOKİ Başkanı M. Levent Sungur ise Edirne’nin köklü tarihi ve stratejik konumuna dikkat çekerek, “Osmanlı’ya yaklaşık 90 yıl başkentlik yapmış, Selimiye gibi bir dünya mirasını üzerinde taşıyan, şehitler ve gaziler diyarı kadim şehrimiz Edirne’de inşa edilecek sosyal konut projelerinin kura çekimine hoş geldiniz” ifadelerini kullandı.
Katılımcıları şahsı ve Toplu Konut İdaresi adına saygı ve muhabbetle selamladığını belirten Sungur, projeye gösterilen ilgiden memnuniyet duyduklarını dile getirdi.
TOKİ olarak konutu olmayan vatandaşların barınma ihtiyacını karşılamak ve şehirleri daha sağlıklı, güvenli ve yaşanabilir hâle getirmek amacıyla çalışmalarını kararlılıkla sürdürdüklerini vurgulayan Sungur, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliği ve Bakan Murat Kurum’un koordinasyonunda ülke genelinde yüz binlerce projenin hayata geçirildiğini söyledi.
Sungur, TOKİ tarafından bugüne kadar üretilen konut sayısının 1 milyon 757 bine ulaştığını, 1.633 şantiyede 430 bin konut ve sosyal donatının inşasının sürdüğünü, yüz binlerce konutun ise proje ve tasarım çalışmalarının sürdüğünü kaydetti.
Edirne’ye yapılan yatırımlara da değinen Sungur, güncel rakamlarla yaklaşık 18,5 milyar liralık yatırımla 668’i devam eden toplam 7 bin 600 konutun yanı sıra iş yeri, cami, eğitim ve sağlık tesisleri ile çeşitli sosyal donatıların hayata geçirildiğini belirtti. 500 bin sosyal konut kampanyasının devletin bugüne kadar gerçekleştirdiği en kapsamlı konut hamlesi olduğunu ifade eden Sungur, “Birazdan noter huzurunda ve sizlerin katılımıyla gerçekleştirilecek kura çekimiyle 2 bin 530 ailemiz belirlenecektir. Hak sahibi olacak vatandaşlarımıza şimdiden hayırlı olmasını diliyorum. Ev sahibi olmayan tek bir vatandaşımız kalmayana kadar sosyal konut kampanyalarımız devam edecektir” dedi.
Konuşmaların ardından noter huzurunda gerçekleştirilen kura çekimiyle Edirne’deki 2 bin 530 sosyal konutun hak sahipleri belirlendi.
TOKİ tarafından her ilde ayrı ayrı kura çekilişi gerçekleştirilecek. Şehirlerin kura tarihlerine https://talep.toki.gov.tr/500binkonut/ internet sitesi üzerinden ulaşılabilecek.
Kura çekimleri, TOKİ'nin açıklayacağı takvim doğrultusunda devam edecek.
75 ilin hak sahipleri belirlendi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan 500 bin sosyal konut projesinin kura çekimleri 29 Aralık 2025 tarihinde başladı.
Bugüne kadar Adıyaman, Şırnak, Hakkâri, Siirt, Van, Mardin, Ağrı, Batman, Iğdır, Bitlis, Kars, Muş, Ardahan, Antalya, Bingöl, Tunceli, Gümüşhane, Bayburt, Artvin, Rize, Erzurum, Malatya, Erzincan, Şanlıurfa, Trabzon, Tokat, Amasya, Manisa, Kastamonu, Sivas, Aydın, Giresun, Kilis, Sinop, Niğde, Ordu, Aksaray, Karabük, Samsun, Nevşehir, Bartın, Elazığ, Kayseri, Zonguldak, Kırşehir, Düzce, Kahramanmaraş, Afyonkarahisar, Yalova, Kırıkkale, Yozgat, Kütahya, Bilecik, Çankırı, Bolu, Kocaeli, Tekirdağ, Balıkesir, Eskişehir, Karaman, Konya, Sakarya, Mersin, Kırklareli, Diyarbakır, Adana, Çanakkale, Gaziantep, Bursa, Uşak, Isparta, Burdur, Denizli, Osmaniye ve Edirne olmak üzere 75 ilde 331 bin 833 konutun hak sahipleri belirlendi.
💫 Edirne'de Kura Heyecanı...
— TOKİ (@Toki_Kurumsal) February 27, 2026
🏘️ Bakanımız Sn. @murat_kurum, TOKİ Başkanımız Sn. M. Levent Sungur, İl Protokolü ve vatandaşlarımızın katılımlarıyla Yüzyılın Konut Projesi 5️⃣0️⃣0️⃣ Bin Sosyal Konut'un Edirne ili kurası düzenlenen tören ile çekildi.
👨👩👧👦 Noter huzurunda 2️⃣.5️⃣3️⃣0️⃣ hak… pic.twitter.com/uCswwiBOd5