Zeytinburnu’nda temeller atıldı

13 Temmuz 2020

İstanbul Zeytinburnu'nda yapılacak 428 konut ve 69 ticari ünite ile Zeytinburnu Millet Bahçesi temel atma törenine gerçekleşti.

Temel atma törenine Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ömer Bulut, Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy, Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Fatma Varank, Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar, Vali Vekili Mehmet Ali Özyiğit, Emlak Konut Genel Müdürü Hakan Gedikli ve İlçe başkanları katıldı.

Törende konuşan Bakan Kurum, bugün burada, kentsel dönüşüm seferberliğine yeni bir proje daha eklemenin mutluluğunu yaşadıklarını ifade ederek, Beştelsiz Mahallesi'nde, yatay mimari anlayışıyla sokakları ve iç avlusu ile mahalle kültürünü yansıtan, çok güzel bir yaşam alanı inşa ettiklerini söyledi. Kurum, "Bu muazzam projemizde, 428 dairemiz ve 69 da iş yerimiz olacak. Tabi Zeytinburnu'nda inşa projelerimiz bu çalışmayla bitmiyor. Temelini attığımız projemizle beraber, Telsiz'de ve Merkezefendi'de toplam 1204 konut ve 219 iş yerini, Zeytinburnu Belediyesi, Bakanlığımız, Toplu Konut Dairesi Başkanlığımız ve Emlak Konut Genel Müdürlüğü ile birlikte yapıp en kısa zamanda teslim edeceğiz." diye konuştu.

Kurum, bugün temeli atılan rezerv konutlarının hemen yanı başında da 54 bin metrekarelik millet bahçesinin de temelini attıklarını vurguladı. Bu yıl başladıkları Millet bahçesini önümüzdeki yıl milletle buluşturacaklarını dile getiren Bakan Kurum, "Zeytinburnu'nda 1 yeni millet bahçesi projemiz daha var. Çırpıcı Millet Bahçesini Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle açmıştık. Şimdi de Merkezefendi Millet Bahçemizin de proje çalışmaları devam ediyor. TOKİ tarafından yapılacak Beştelsiz Millet Bahçemiz, kentsel dönüşüm projemiz ve Emlak Konut Genel Müdürlüğü tarafından inşa edilecek rezerv konutlarımız hayırlı uğurlu olsun." dedi.

Kentsel dönüşüm çalışmaları
2012 yılında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın siyaset üstü anlayışla "Bedeli ne olursa olsun yapacağız" sözleriyle, kentsel dönüşüm seferberliğini İstanbul Esenler'den başlattıklarını hatırlatan Kurum, şöyle konuştu:
"Bugüne kadar, 1 milyon 350 bin konutun dönüşümünü tamamladık. Bugün Türkiye'nin her yerinde kentsel dönüşüm hedefiyle projelerimizi hızlı bir şekilde yapmaya gayret gösteriyoruz. En son Sivrice merkezli depremden sonra Elazığ'da ve Malatya'da 24 bin konutun çalışmalarını başlattık. Gördüğümüz konutlar yatay mimari ve mahalle kültürünü yaşatacak konutlar oldu. İlk konutları da inşallah 8. ayın içerisinde tamamlayıp vatandaşlarımıza etaplar halinde teslim ediyor olacağız. Ocak ayında deprem meydana geldi ve 8. ayda konutlarımızı teslim etmeye başlıyoruz. İnşallah Cumhurbaşkanı teşrifleriyle Elazığ da ve Malatya'da konutları afetzedelere teslim edeceğiz. Yine, Antalya'dan Balıkesir, Diyarbakır, Erzincan, İzmir'e, Bolu, Malatya, Samsun, Sinop ve Zonguldak'a kadar birçok ilimizde dönüşümle ilgili konut çalışmalarımızı başlattık. İstanbul'da 64 riskli bölgede 117 bin riskli yapımıza dair çalışmalarımızı olanca hızıyla sürdürüyoruz. Biz kentsel dönüşüme, deprem dönüşümü diyoruz. Çünkü biz kentsel dönüşümde, sadece yeni binalar üretme hedefiyle yola çıkmadık. Aziz milletimizin, sizlerin, yavrularımızın, can kaybını, mal kaybını, gelecek kaybını önlemeyi hedefledik."

İstanbul'un bütün ilçelerinde dalga dalga kentsel dönüşüm çalışmaları yaptıklarını ifade eden Kurum, "Tüm Türkiye'de 1,5 milyon konutu, İstanbul'da 300 bin konutu acilen dönüştürme hedefi koyduk. 2023 yılına kadar bu süreci tamamlamak istiyoruz. İstanbul'da 39 ilçe, 64 riskli alanımızın tamamında bizim kentsel dönüşüm konutlarımız yükseliyor. Bugün İstanbul'un neresine giderseniz gidin Bakanlığımızın bir kentsel dönüşüm çalışmasını mutlaka görürsünüz." dedi.

Esenlerde 60 bin konutluk rezerv konut projesi yürüttüklerine değinen Kurum, 2021 yılına kadar bu konutları bitireceklerini vurguladı.

TOKİ’den 154 bin kentsel dönüşüm konutu
Yaklaşık 3,5 milyon vatandaşın TOKİ’nin inşa ettiği sağlıklı, güvenli ve nitelikli konutlarda oturmakta olduğunu ifade eden TOKİ Başkanı Ömer Bulut,  “Sosyal konut üretiminde bir milyonuncu konut hedefine doğru ilerlerken, Cumhurbaşkanımız tarafından başlatılan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın koordinasyonunda yürütülen ve TOKİ tarafından inşa edilen 50 bin ve 100 bin konut projeleri hızla devam etmektedir. 81 İl’de toplamda 402 projede başlatılan bu konutlar, çağdaş şehircilik usullerine uygun, nitelikli, insanlarımızın ihtiyaçlarını karşılayacak; içinde meydanı, camisi, yolları ve sosyal donatıları bulunan mahalle konsepti ve yatay mimari anlayışıyla inşa edilmektedir” dedi.

Kentsel Dönüşüm kapsamında da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın koordinasyonunda TOKİ olarak önemli projeler uygulamakta olduklarını vurgulayan Bulut, şöyle devam etti:
“Bugüne kadar TOKİ tarafından 154.141 kentsel dönüşüm konutu ihale edilmiş olup bu konutların büyük bir kısmı tamamlanarak hak sahiplerine teslim edilmiştir. Halen İstanbul ve Ankara başta olmak üzere özellikle afet riskinin yüksek olduğu illerimizde 110 kentsel dönüşüm projesi yürütülmektedir. İstanbul’da ise Zeytinburnu, Kâğıthane, Gaziosmanpaşa, Esenler, Üsküdar, Ataşehir, Bağcılar gibi 20 ilçede aktif olarak 35 proje devam etmekte ve bu projeler kapsamında 29.314 bağımsız birim üretilmektedir. Bu çerçevede 10.202 konutun ihalesi yapılmış, 10.151 konutun ihalesi bu yıl içinde yapılacak, ve 8.961 adet konutun da projelendirme çalışmasına devam edilmektedir.”

Şehirleri daha yeşil hale getirmek, yaşam alanlarının kalitesini yükseltmek, kimlikli şehirler oluşturmak için bütün illerde Millet Bahçeleri yaptıklarını belirten Bulut,  bugüne kadar TOKİ tarafından 11 Millet Bahçesinin yapımı bitirildiğini, 28 Millet Bahçesinin yapımın devam ettiğini, 21 Millet Bahçesini ihale sürecinde olduğunu ve 96 Millet Bahçesi de tasarım aşamasında olduğunu söyledi.

Toplamda 156 Millet Bahçesi planlandığını ifade eden Bulut, şöyle konuştu:
“İstanbul’a TOKİ tarafından 19 Millet Bahçesi yapılacak olup, Kayaşehir ve Pendik Millet Bahçeleri tamamlanmış; Davutpaşa Millet Bahçelerinin inşaatı devam etmekte, Çatalca ve Güngören Millet Bahçelerinin ihalesi yapılmış, 13 Millet Bahçesi de proje aşamasındadır. Bugün temelini atacağımız Zeytinburnu Millet bahçemiz de bölgenin önemli rekreayon alanlarından biri olacaktır. Toplam proje alanı 54 bin m2 olup, bisiklet ve yürüyüş yolları, çok amaçlı etkinlik çayırları, biyolojik göletleri, koku ve ses bahçeleri, su kanalları gibi vatandaşlarımızın hem vakit geçirebileceği hem de spor yapıp bol nefes alabilecekleri alanlar bulunmaktadır.”