Bakan Murat Kurum, TOKİ’nin iftar programına katıldı

17 Mayıs 2019

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nın (TOKİ) iftar programına katıldı. TOKİ olarak bugüne kadar Türkiye’nin her yerinde çok güzel işler yapıldığını ve yapılmaya da devam edildiğini belirten Kurum, bugüne kadar 842 bin 324 konut ve 14 bin 703 sosyal donatı projesiyle birçok projenin vatandaşlara teslim edildiğini kaydetti.

Kurum, TOKİ’nin, ülkeye katma değer sağlayacak ve vatandaşının yaşam kalitesini yükseltecek projeleri gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Kurum, 17 yıl önce başlatılan "Planlı Kentleşme ve Konut Üretimi Seferberliğinin de devam ettiğini dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"'Yatay Şehirleşme ile Yükselen Türkiye' sloganı ile çıktığımız yolda 2023 yılına kadar 250 bin sosyal konut projesini gerçekleştirmek istiyoruz. Bunun ilk etabındaki 50 bin konutluk projemiz için 636 bin 737 başvuru aldık. Bu da konut sayısının 12 katına geliyor. Ülkemizde sosyal konut anlamında ihtiyaç var. Hem kentsel dönüşüm hem depremle alakalı o riskli binaların dönüşümü, alt gelir grubu vatandaşlarımızın yaşam kalitesini yükseltecek bu projelerin gerçekleştirilmesi de bu anlamda çok önem arz ediyor. 67 ilde 50 bin konut projesini gerçekleştireceğiz ve etaplar halinde de bu projeleri yapmaya gayret göstereceğiz." 

50 bin konutluk projenin 3 bin 880'inin ihalesinin tamamlandığını, 3 bin 300 konutun da ihale aşamasında olduğunu bildiren Kurum, toplamda 7 bin 179 konutun yapım sürecinin de başladığını kaydetti. 

Valiliklere verilen süre 19 Mayıs'ta doluyor
Kurum, kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında 81 il valisine genelge gönderdiklerini de anımsatarak, "Valiliklerimiz bu noktada, tüm şehir genelindeki en riskli alandan başlamak suretiyle tespit çalışmalarını yürütüyorlar. Genelgede ilan ettiğimiz 3 aylık süre 19 Mayıs'ta doluyor. Bu süre dolduğu zaman gelecek verilerle biz, tüm ülke genelindeki acil öncelikli alanların dönüşümünün tespitini yapmış olacağız. Her yıl 300 bin konut yapmak suretiyle önümüzdeki 5 yıllık süreçte de bir buçuk milyon konutun dönüşümünü gerçekleştiriyor olacağız." diye konuştu. 

Hem TOKİ hem de İller Bankası Genel Müdürlüğü ile bu kentsel dönüşüm sürecinde aktif bir şekilde rol alacaklarını belirten Kurum, İller Bankasıyla belediyelere ve kentsel dönüşüm işi yapan yüklenicilere bu anlamda finans desteği vereceklerini ve yüzde 50’ye kadar faiz desteği vererek kentsel dönüşümü hızlandıracaklarını açıkladı. Yapacakları kentsel dönüşüm projelerinin hazırlayacakları kentsel dönüşüm strateji belgesine uygun bir şekilde olacağının altını çizen Kurum, “Kartal’da yıkılan ve 21 canımızın gittiği binaların inşaatlarına başladık ve yılsonuna kadar teslim edeceğiz. Kağıthane’de de binaların boşaltma işlemi tamamladı. 40 dönümlük alanda riskli ne kadar bina var ise oradaki kentsel dönüşüm sürecini de başlatacağız. Dün yine Ordumuzun Aybastı ilçesinde Şubat ayında meydana gelen ve etkisi devam etmekte olan heyelan nedeniyle Sağlık mahallemizde 41 bina ve 2 cami ve 1 Cami lojmanı boşaltılmıştı. Dün meydana gelen heyelanda 22 bina ve 1 cami yıkıldı. Sevindirici olan tarafı bu alanda hiçbir vatandaşımızın olmaması. Sahada gerekli tespit çalışmaları yapılıyor. Konutların inşasına en yakın sürede girmiş olacağız. Vatandaşları otellerde misafir etmek suretiyle ve akabinde de kira yardımı yapmak suretiyle konutları en kısa zamanda vatandaşlarımıza teslim edeceğiz.” ifadelerini kaydetti.

TOKİ Başkanı Ömer Bulut da iftar programına katılanlara teşekkürlerini ileterek, Ramazan ayının toplumsal olarak dayanışma, kardeşlik, yardımlaşma duygularının ve sevgi bağlarının güçlendiği bir ay olduğunu vurguladı.