Arnavutluk Deprem Konutları Teslim Edildi

17 Ocak 2022

TOKİ tarafından Arnavutluk'un Laç kentinde depremzedeler için inşa edilen konutların teslim töreni yapıldı.
 
Törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, TOKİ Başkanı Ömer Bulut ve çok sayıda bürokrat katıldı. 
 
Törende Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin, Arnavutluk'taki depremin ardından bölgeye yardıma koşan ilk ülke olduğunu belirterek, "Bugün toplam 522 konutu içeren, yaklaşık 42 milyon avroya mal olan evleri teslim ediyoruz." dedi.
 
Konuşmasına törende bulunanları selamlayarak başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Buradan sizlerin vasıtasıyla tüm Arnavutluk’a, Arnavutluk’taki tüm kardeşlerimize aziz milletimizin kucak dolusu selamlarını iletiyorum. Bu anlamlı tören vesilesiyle sizlerle beraber olmaktan, sizlerin heyecanına, coşkusuna ortak olmaktan büyük bahtiyarlık duyuyorum. Arnavutluk’un sevinci sevincimiz, sıkıntısı da bizim sıkıntımızdır. Sizlerin huzur ve esenliğini kendimizinkinden ayrı tutmuyoruz. Aynı acıları daha önce pek çok kez yaşamış bir ülkenin insanları olarak 21 Eylül ve 26 Kasım 2019 tarihlerinde meydana gelen depremler, Arnavut halkı kadar bizim de yüreğimizi dağlamıştır.” açıklamasında bulundu.
 
Deprem konutlarının açılışıyla Türkiye-Arnavutluk dostluğunu taçlandırdıklarını açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu vesileyle bir kez daha depremde hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah’tan rahmet, yakınlarına sabır ve başsağlığı niyaz ediyorum. Rabbim böyle acıları bir daha yaşatmasın diyorum. Ölenleri geri getiremeyiz ama geride kalanların hayatlarını kolaylaştıracak adımları atmak bizim elimizdedir” dedi.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle tamamladı: “İnşa ettiğimiz deprem konutlarıyla, bu bölgedeki 522 ailenin hayatının bundan sonraki kısmını huzur ve güven içinde geçirmesini temin ediyoruz. Teslim törenini gerçekleştirmek üzere bir arada olduğumuz deprem konutlarının, Laç Şehri sakinlerine hayırlı olmasını temenni ediyorum. Bu konutlarda, aileleriniz ve tüm sevdiklerinizle bir ömür boyu huzur ve sağlık içinde oturmanızı diliyorum. Çevre Bakanlığımız ile TOKİ başta olmak üzere, bu projelerin hayata geçirilmesinde emeği geçen tüm kurumlarımızı, yüklenici firmaları, mühendisinden işçisine herkesi tebrik ediyorum. Değerli Dostum Edi Rama’nın şahsında Arnavutluk makamlarına süreç boyunca verdikleri destek için teşekkürlerimi iletiyorum.”
 
"Yeni yuvalarımızı özgün bir mimariyle hazırladık"
 
Törende konuşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, dost ve kardeş ülke Arnavutluk'ta meydana gelen depremde hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, ailelerine de başsağlığı diledi.
 
Yaşanan depremden sonra inşa edilen 522 yeni konut ve 37 iş yerinin teslim töreninde bir araya gelindiğini belirten Kurum, afetzedelere yeni ve sıcak yuvalarında sağlıklı, mutlu ve huzurlu bir hayat geçirmeleri dileğinde bulundu.
 
Türkiye ve Arnavutluk ilişkilerinin geçmişten gelen büyük gönül bağı ve kardeşlik üzerine kurulduğunu dile getiren Kurum, ortak tarihin, iki ülkeyi her gün biraz daha birbirine yakınlaştırdığını söyledi.
 
Bakan Kurum, depremin hemen ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatlarıyla AFAD, Türk Kızılay, TOKİ ve Yapı İşleri Genel Müdürlüğünün Arnavutluk'a hareket ettiğini ve hızlı bir şekilde çalışmalara başladıklarını hatırlattı.
 
Murat Kurum, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bugün de hamdolsun konutlarımızı, ticari ünitelerimizi teslim etmenin mutluluğunu, gururunu yaşıyoruz. Yeni yuvalarımızı, kadim medeniyet değerlerimizden aldığımız ilhamla bölgenin tarihi ve kültürel duygusuna uygun, özgün bir mimariyle hazırladık. Yeni yuvalarımızın, iş yerlerimizin, sosyal alanlarımızın depremzede kardeşlerimize yepyeni bir hayat sunmasını temenni ediyorum. Arnavutluk'tan doğan akarsuların Tuna'ya, oradan da Karadeniz'e ulaştığı gibi Sayın Cumhurbaşkanı'mızın ortaya koyduğu ufukla, yeni gönül bağları, kardeşlik köprüleri inşa etmek için tüm gücümüzle çalışacağız. Türkiye olarak dün olduğu gibi bugün de yarın da her alanda, her anlamda Arnavutluk'taki kardeşlerimizin yanında olmaya devam edeceğiz."